Firmowa Karta Dań

Zupy

 

  • Rosół z kury z makaronem
  • Kwaśnica z żeberkami
  • Grzybowa z makaronem
  • Pomidorowa z makaronem
  • Pomidorowa z ryżem
  • Gulaszowa
  • Koperkowa
  • Barszcz czerwony z krokietem
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Barszcz czerwony z ptysiami
  • Żurek z jajkiem na twardo i szynką
  • Barszcz biały z białą kiełbasą
  • Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym
  • Krem z groszku zielonego
  • Grochówka góralska
  • Krem pomidorowy z grzankami

 

Dania mięsne

 

  • „Rycerski mieszek” - saszetki faszerowane mięsem z sosem borowikowym lub firmowym
  • “Kij Szefa” - szaszłyk z boczkiem, pieczarką, warzywami
  • “Węgierski Bratanek” - placek po węgiersku
  • “Grzybowe Kule” - faszerowany pulpet z pieczarką
  • “Schabowszczak” - kotlet schabowy panierowan
  • “Słodkie podniebienie” - schab z dodatkami owocowymi
  • “ Schab po belwedersku” - z nadzieniem szynkowym oraz żółtym serem
  • “Schab po czerwińsku” - faszerowany pieczarkami
  • “Pieczeń kalifornijska” - pieczeń wieprzowa nadziewana śliwką
  • “Gulasz Steniusi” - gulasz wieprzowy
  • “Pieczeń wieprzowa po chrzanowsku” - z sosami firmowymi
  • “Cyganicha” - rumsztyk po cygańsku
  • “Coloseum” - pieczeń starożytnych Rzymian
  • “Wesoły Byczek” - rolada wołowa z boczkiem, ogórkiem i cebulką
  • “Jaskółcze gniazdo” - rolada mięsna
  • “Krwawy Fernando” –stek z wołowiny
  • “Mięsny bilard” - klopsiki w sosie
  • “Pikantna Rosja” - beouff strogonow
  • “Czerwone korale” - faszerowany udziec z indyka
  • “Piersiątko kurze” - pierś z kurczaka a’la dewolay
  • “Zapiekanka Jacusia” - faszerowana pierś z kurczaka z pieczarką i żółtym serem
  • “Nóżka Koguta” - udko pieczone z kurczaka w marynacie własnej
  • “Rączka Koguta” - dreamsteak pieczony
  • “Pikantny Kur” – pierś z kurczaka w boczku w marynacie
  • „Sakiewki żebracze” w sosie z borowików
  • “Kotlet Greka” - Plasterek szynki, plasterek żółtego sera, składany w kostkę
  • Paszteciki drożdżowe z kapustą i mięsem
  • Udziec wieprzowy, ziemniaki pieczone, kapusta
  • Fileciki z kurczaka w cieście naleśnikowym

 

Dodatki do dań mięsnych

 

  • Ziemniaki gotowane z wody
  • Ziemniaki gotowane purre
  • Ziemniaki pieczone „ po cabańsku”
  • Ziemniaki opiekane w przyprawach
  • Talarki smażone
  • Świderki smażone
  • Frytki smażone
  • Dufinka smażona
  • Placki ziemniaczane
  • Kluska śląska (biała i ciemna)
  • Ryż gotowany
  • Grzanki na piwie
  • Kopytka


Sałatki do dań gorących

 

  • Z białej kapusty:
    - tradycyjna z warzywami,
    - z ogórkiem, koperkiem, czosnkiem i oliwą,
    - z fasolą czerwoną, jabłkiem, marchwią, natką pietruszki i oliwą
  • Z czerwonej kapusty
  • Z kalafiora
  • Z marchwi
    - z rodzynkami
    - z chrzanem i majonezem
    - pomarańczą
    - z ananasem
  • Z buraków
  • Wiosenna
    - sałata lodowa, zielona i czerwona sałata, pomidory koktajlowe, czerwona cebula, żółty ser, sosy
    - kapusta włoska, por, marchew, ogórek konserwowy, natka pietruszki, sok z cytryny, sos pieprzny
    - paprykowo-marchewkowa z porą, papryka, ogórek zielony, pora
  • Mizeria ze śmietaną lub octem
  • Tzatziki po grecku

 

Sałatki do zimnej płyty

 

  • Warzywna tradycyjna
  • Porowa
  • Pieczarkowa
  • Ryżowa
    - ananas, pierś z kurczaka, kukurydza konserwowa
    - zielony groszek, ogórek konserwowy, sos tatarski, jabłko, jajka, sok z cytryny
  • Węgierska - kalafior, szparaga, marchew, ogórek konserwowy, fasola
  • Szefowska - pora, papryka, jajka, kalafior, seler, papryka, ryż
  • Grecka
  • Brokułowa – brokuły, jogurt naturalny, majonez, czosnek, płatki migdałowe, filet z kurczaka, ser feta, szczypiorek

 

Przystawki

 

  • Śledź korek
  • Śledź w oleju
  • Śledź po japońsku
  • Ryba opiekana na zimno
    - po grecku z warzywami
    - w zalewie octowej z cebulką
    - w zalewie pomidorowej z cebulką
  • Galareta wieprzowa
  • Galareta drobiowa
  • Marynaty
    -pieczarka, ogórek, bataty, suszone pomidory w zalewie, czosnek, papryczki chili, cebulka
  • Tymbaliki drobiowe
  • Deska serów
  • Bukiet warzyw surowych - ogórek, pomidor, sałata zielona

 

CIASTA WESELNE

 

  • sernik tradycyjny – z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową
  • sernik z owocami – z brzoskwiniami i pianką owocową
  • seromakowiec – połączenie sernika i makowca
  • makowiec – z bakaliami i polewą czekoladową lub lukrową
  • cygan – ciasto makowe z bezą i masą budyniową
  • tygrys – ciasto kruche z makiem i masą budyniową , brzoskwiniami , zalane galaretką owocową
  • mazurek – z orzechami przekładany masą czekoladową lub serową
  • łowiczanka – ciasto mazurkowe , przekładane masą jabłkową i bitą śmietaną
  • brzoskwiniowiec – zestaw ciemnych biszkoptów przekładanych serem i brzoskwiniami
  • prince polo – biszkopty przekładane masą czekoladową lub orzechową
  • wkładka kokosowa – biszkopt orzechowy przekładany masą kawową
  • pijak – biszkopty przełożone masą bakaliową , wykończone herbatnikami z alkoholem
  • cytrynowiec – biszkopty z masą cytrynową i bitą śmietaną
  • trzy bit – biszkopty przekładane masą krówkową i bitą śmietaną oraz alkoholizowanymi herbatnikami
  • wafel – dwa biszkopty ciemne , przełożone powidłami , waflami z orzechami i masą czekoladową
  • owocówka – biszopt przełożony masą owocową , owoce zalane galaretką na wierzchu ciasta
  • babeczki dekoracyjne
  • kuleczki dekoracyjne
  • rureczki alkoholizowane
  • rolady


Dania na zamówienie

 

  • Prosiak pieczony z ziemniakami po Cabańsku + kapusta kiszona
  • Prosiak pieczony z kaszą i kapustą smażoną
  • Mięsa pieczyste w przyprawach
  • Kaczka w pomarańczach
  • Kaczka z brzoskwiniami
  • Perlica w róży
  • Szczupak faszerowany w auszpiku
  • Sandacz faszerowany w auszpiku
  • Polędwiczki po staropolsku na śliwowicy
  • Stół wiejski - swojska kiełbasa, schab pieczony, kurczak z czosnkiem, łopatka z kością, baleron, smalczyki w dwóch gatunkach, ogórki kiszone, kapusta, golonko,salceson
  • “FILECIKI W SOSIE POROWYM” (schab pieczony soute)
  • “FILECIKI W SOSIE Z BOROWIKÓW (schab pieczony soute)
  • “FILECIKI Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW’
  •  “SCHABOWY PRZEKŁADANIEC” - 7 dkg schabu, 7 dkg filet z kurczaka (soute), przekładane plasterkiem szynki i kilkoma smażonymi pieczarkami, sos.
    Skład sosu: Pomidor kostka, pieczarka kostka, cebula liście, ziele, pietruszka zielona, przecier pomidorowy, przyprawy, czerwone wino. Serwowane z ryżem, grzanką, kopytkami, surówka.
  • “MACZANKA” - Karczek pieczony w całości, chleb tostowy, pieczarka smażona, ser żółty, surówka, sos kminkowy. Wkładane warstwowo: Tost, karczek, tost, karczek, pieczarki, ser żółty.
  • „ROLADKA Z KURCZAKA” - w sosie curry, nadziewana pieczarką, serem żółtym, jarzynami, mielonym mięsem. Serwowane z ryżem i surówką.
  • „ZAPIEKANIEC” - Filet pieczony soute, zapieczony z dwoma plasterkami pomidora, jednym plasterkiem szynki konserwowej, żółtym serem. Serwowany z frytką, dufinką, ryżem.
  • „PIERŚ KOGUTA” - Filet z kurczaka pieczony soute w sosie curry.
  • „ZBOCZONY KURCZAK” - Pierś z kurczaka lub dreamstek zapieczony w plastrach boczku surowego wędzonego.
  • „INDYK DYREKTOR” - Pierś z indyka, 2 cebule, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki, 0,5 szklanki oliwy, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, wegeta, garść zieleniny, sól, pieprz.
  • „KURCZAK PO TATARSKU” - Kurczak pieczony w głębokim tłuszczu, jak pączki.
  • PTYSIE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI.
  • „MICHA MIĘSIWA SZEFUNCIA” – Golonko pieczone, schab w sosie własnym, szaszłyk wieprzowy, karczek pieczony, dreamstic. Wszystko podane w specjalnych podgrzewaczach na stoły.
  • „SCHAB PO BUŁGARSKU” – Cieniutkie plastry schabu z szynką, żółtym serem oraz rodzynkami.
  • „ŻEBRZYCA” - Pieczone żeberka na ruszcie, ziemniaki opiekane (ćwiartki), sos tzatziki.
  • "KOFTA" - grilowane mielone mięso wieprzowe z ziołami na mikście sałat.
  • POLĘDWICZKA WIEPRZOWA GRILOWANA NA MIKŚCIE SAŁAT
  • ESKALOPKI W SOSIE BOROWIKOWYM LUB CYTRYNOWYM

 

 

Dania z makaronami  

 

Wegetariańskie:

  • Penne z brokułami lub cukinią lub mixem warzyw sezonwoych z serem parmezan.
  • Bavette ze szpinakiem i serem feta lub ze szpinakiem lub suszonymi pomidorami 

Rybne i owoce morza:

  • Spaghetti z krewetkami - krewetki + pomidorki koktailowe.
  • Tagiatelle z łososiem - świeży łosoś z sosem śmietanowo-serowym

Mięsne:

  • Lasagne z mięsem - farsz z mięsa wieprzowego, sos pomidorowy, mozarella, beszamel 
  • Pannea'la Ragou - duszone mięso mielone z sosem pomidorowym 

 

Wszystkie wymienione makarony można zastąpić makaronami ryżowymi, bezglutenowymi w celu realizacji diet. 

 

Dania rybne

 

  • Tuńczyk grilowany w sosie balsamicznym na rukoli z pomidorkami
  • Pstrąg pieczony/grilowany 
  • Łosoś zapiekany z mozarellą i pomidorami lub duszony na parze 

 

 

Przystawki

 

  • Paluszki z ciasta francuskiego - szynka parmeńska, ser parmezan.
  • Koreczki z ogórka zielonego - twarożek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek.
  • Roladka szpinakowo-łososiowa - farsz twaróg z łososiem.
  • Tarta na zimno z warzywami sezonowymi
  • Bruschetta z pomidorkami - zapieczony chlebuś z pomidorkami 
  • Roladka z łososia - łosoś faszerowany serkami